Alla entreprenörer samarbetar och tillsammans med föreningen erbjuder man mängder av fina kompletterande erbjudanden och ett fullspäckat sommarprogram även i sommaren 2024. Sex marknadslördagar med guidningar, båttrafik, konserter i Hyttan och inte minst den fantastiska miljön med havet, alla kulturvärden och den vackra Engelska parken.
– Vi har musik i det historiska monumentet Hyttan med konserter där, säger Sören Calleberg, ordförande i Föreningen Hyttan. Thomas Andersson Wij återvänder 8 juli och den 3 augusti landar Sofia Karlsson på Axmar Hytta som ett stopp i hennes hyllade jubileumsturné där hon spelar låtar från sitt ikoniska album Svarta Ballader. Sedan tidigare finns en talande digital guide på en del historiska platser på bruket och vi hoppas kunna erbjuda en motsvarande variant även inuti Hyttan innan högsäsongen drar igång på allvar.

Säl- och havsörn- samt fladdermussafari

Den certifierade naturguiden Jan Stagemark erbjuder unika säl- och havsörnsafarin, där man får åka ut tillsammans med honom i hans ribbåt. Förutom att se det rika djur- och fågellivet kommer han även att berätta om den intressanta historien kring alla vrak som finns där.
– Jag visar naturen och kulturen för mina gäster i vår fantastiska skärgård som är helt orörd. Inga sommarstugor, inga vattenskotrar, bara tystnad. Vi tittar främst efter havsörnar och sälar, och det ser vi i princip varje gång vi är ute. Folk uppskattar lugnet och stillheten, och jag berättar om rysshärjningar och alla vrak och transporter till och från bruket. I augusti har vi även fladdermussafari där vi går ut på kvällen och kommer väldigt nära fladdermössen. Vi har elva av Sveriges nitton fladdermusarter här, vilket är en sensation i sig, säger Jan.

Axmar Brygga och årets sommarmeny

Restaurangen Axmar Brygga i hamnen erbjuder traditionsenligt en ny sommarmeny välfylld med deras uppskattade klassiker och en del nyheter.
– Här kommer det hända väldigt mycket roligt i sommar, säger Johan Nellfors, restaurangchef. Förutom sommarmenyn utmanar man åter Sveriges andra skärgårdsrestauranger om titeln Sveriges godaste smörgås! Med succén från förra sommaren ”Axmars Landgång” har man skapat en seafoodälskares drömsmörgås som innehåller både rökt och gravad lax och restaurangens egen uppskattade Axmarröra samt räkor utsökt placerade på mörk kavring. De som kommer med fordon på sommarens MC- och bilträffar på tisdagar och onsdagar erbjuds dessutom landgången till specialpris.
Restaurangen har en av Sveriges populäraste ställplatser, 32 platser med el och åtta utan i direkt anslutning till restaurangen vid hamnen. I år har man dessutom investerat i ett modernt bokningssystem så att alla vet att de får plats samt var de ska stå. För att alla som vill ska vara välkomna med husbil, öppnar man åter upp Sveriges billigaste ställplats vid Ladan på Torget i centrala Axmar bruk för endast 99 kr per natt. Husbils- och husvagnsgästerna där får ändå tillgång till alla faciliteter och förmåner som finns vid restaurangen och ställplatsen.

Bed & Breakfast och gårdsbutik

– Övernattningarna blir fler och fler, inte minst sedan vi blev anslutna till STF (Svenska Turistföreningen), säger Ulrike Steiner, som driver Axmar bruks populära Bed & Breakfast. Mina gäster framhåller att det är Sveriges mysigaste Bed and Breakfast samt en av de bästa hotellfrukostarna med hembakat och lokalproducerat. Vårt boende har sju rum och även hundar och andra husdjur är välkomna i tre av rummen. Varje rum är i toppskick och mycket familjärt inredda. Vår minisvit är tillgänglighetsanpassad. Hos oss bor du hemtrevligt med generösa allmänutrymmen.
Nyhet för i år är att det finns en liten lägenhet med fullt inrett kök. Jag hyr även ut konstverket Järn Brittas koja, och de som har övernattat där är överväldigade. Som medlem i STF är vårt miljöarbete väl dokumenterat. Här ska ni känna er både väntade och välkomnade.

Konstutställning i Bläckhornet

I det gamla sädesmagasinet nere vid hamnen finns Galleri Bläckhornet med konst och konsthantverk under sommaren.
– Ny konstnär i år är Jana Bergenstråle med färgglada fåglar och äntligen kommer en smed till Bläckhornet nämligen Lars-Erik Sundin, ”Rustik smide”, berättar Inger Skoglund. Andra nyheter är Återbrukshyttan från Bollnäs. En annorlunda glashytta som ger gammalt glas nytt liv genom miljövänlig återvinning. Ny silversmed är Tove Larsson med ”Brokiga silversmycken”.

Bröllop och fester i Axmar bruk

Till sommaren väntas flera bröllop och vigslar i Axmar bruk, vilket brukar engagera flera av aktörerna i bruket. En av dem är Axmar Brukscafé som drivs av Lena Bäck.
– Vi ser verkligen fram emot den här sommaren. Vi brukar ha ett riktigt högtryck, inte minst på marknadslördagarna. Vi öppnar 1 juni och har öppet till och med sista augusti. Vi kommer att ha en hel del nyheter på matsidan, och vi kommer även att köra räkfrossa på onsdagkvällar, säger Lena Bäck.

Marknadslördagar, kanotuthyrning och Lilla Teatern

Axmar bruks populära marknadslördagar har säsongspremiär 1 juli. Varje lördag fram till 3 augusti fylls marknadsstånden av mathantverk, konsthantverk och annat av hög kvalitet. Axmar Kajak finns på plats för tredje året och hyr ut kajaker, kanoter och SUP-padelboards.
– Vi hyr ut kajaker och kanoter samt en stuga på Kusö Kalv, berättar Kenneth Asp på Axmar Kajak. Så det finns kartor och tillgång till fina paddelleder. Vi erbjuder även fiskeguider. Även i år kommer vi att ha två prova-på-dagar i juli där man kostnadsfritt kan prova på de olika alternativen nere i hamnområdet.
Helene Engelbarts håller öppet sin sinnesträdgård Axara som främst riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
– Jag håller på med att göra om webbsidan så att den blir mer användarvänlig med bildstöd, säger Helene Engelbarts.
Nytillskottet Lilla Teatern i Axmarby, startad av Catarina och Oskar Egemar förra året, har flera spännande föreställningar inplanerade.
– Vi har sju föreställningar bokade i nuläget, berättar Catarina Egemar. Vi inleder med Görel Crona och "Selmas samlade vrede" den 18 juli och andra riktiga höjdpunkter är bland andra Thomas Di Leva den 31 juli och Anders Lundin den 14 september.

Det ser onekligen ut att bli ännu en händelserik sommar i Axmar bruk, med gäster från när och fjärran som njuter av allt från konserter och marknader till spännande safarin samt god mat och dryck i populära Axmar Bryggas kulinariska utbud samt i Brukscafét. De många aktiviteterna och samarbetena lovar att ge besökarna minnesvärda upplevelser i denna natursköna och historiska miljö.

Joe Formgren
Presstjänst.se

Besök Axmar bruk på länken här
https://axmarbruk.se/

Evenemangskalender
https://axmarbruk.se/evenemang

Säsongsprogram
https://axmarbruk.se/sasongsprogram

Länkar till entreprenörer
https://axmarbrygga.se
https://axmarbedandbreakfast.se
https://axmarbrukscafe.nu
https://kajakshopen.com
https://www.lillateaterniaxmar.se